Aanleg nieuwe riolering Wijhe-Olst
Sinds 21 oktober 2024 wordt tussen Wijhe en Olst de persleiding verlengd, omdat de dijkversterking door IJsselwerken eraan komen. De persleiding is een rioolbuis die het afvalwater van Wijhe naar de rioolwaterzuivering in Olst verplaatst. Het project zal naar verwachting begin juni 2025 afgerond zijn. De opdrachtgever is Waterschap Drents Overijsselse Delta en de voorbereiding is gedaan door Roelofs advies en ontwerp B.V. Het aannemersbedrijf Boksebeld Infra B.V. uit Lemelerveld voert het werk uit, waarbij zoveel mogelijk emissieloos (80%) wordt gewerkt, met uitzondering van de boren. In het project is er gebruik gemaakt van de SPUK-subsidie.

Het project
Het project omvat het verwijderen van de bestaande PVC-persleiding, grondwerkzaamheden, het aanleggen van een nieuwe PVC-persleiding en stalen mantelbuizen en het uitvoeren van gestuurde boringen. Naast deze werkzaamheden worden wegverhardingen verwijderd en hersteld, en worden er bemalingen aangebracht en later verwijderd.
Voor het uitvoeren maakt de uitvoerder gebruik van elektrische bouwmachines. De opdrachtgever Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft ervoor gekozen om twee aansluitpunten en twee DC-laders beschikbaar te stellen. Een DC-lader is een gelijkstroom lader. Ze zijn efficiënter en laden accu’s en batterijen sneller op, wat zorgt voor minder stilstand op de bouwplaats. Bovendien zijn ze geschikt voor zware bouwmachines en gereedschap, waardoor ze betrouwbaarder en duurzamer zijn in ruwe werkomstandigheden. Dit doen ze op twee locaties van het waterschap: rioolgemaal Wijhe en de rioolwaterzuivering Olst. Op deze manier kan de doorlooptijd van het project verkort worden. Daarnaast helpt dit ook om het tijdig verleggen van de transportleiding mogelijk te maken. Het werk kan op deze manier emissieloos, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Voor enkele werkzaamheden, zoals een gestuurde boring, wordt traditioneel materieel ingezet.


De uitdagingen
Tijdens het uitvoeren van dit project komen er ook uitdagingen bij kijken. Het gebruiken van de laadpalen is niet altijd makkelijk. De beschikbare stroom moet zo slim mogelijk gebruikt en verdeeld worden. Dit betekent dan wel dat er goed opgelet moet worden op hoeveel energie er wordt gebruikt. Het kan anders gebeuren dat er op een gegeven moment niet meer geladen kan worden.
Daarnaast zorgen de verschillende machines met bijbehorende software nog wel eens voor problemen. Het gebeurt regelmatig dat de machines niet goed samenwerken met de laadpalen, omdat elke machine op een andere manier is gemaakt. Sommige machines kunnen dan niet opladen, wat leidt tot vertraging en extra overleg. Het vraagt voor het personeel van de aannemer een andere denkwijze over hoe zij hun werk moeten uitvoeren.
Dankzij de inzet van DC-laders en emissieloos werken kan dit project niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer worden ingezet. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals het optimaal verdelen van beschikbare stroom en de samenwerking tussen verschillende machines, biedt deze aanpak veel voordelen voor de voortgang van het werk. Met behulp van SPUK-subsidie is het mogelijk geweest om een innovatief en duurzaam project neer te zetten.