Over SEB

De hele bouwsector staat voor de gezamenlijke uitdaging om stappen te zetten naar een duurzame bouw. Met het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werken we samen aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. 

Het programma SEB

Het kabinet heeft doelen en ambities opgesteld op het gebied van stikstof, CO₂ en fijnstof. Ook voor bouwmaterieel dat wordt ingezet in de bouwsector. Het programma SEB geeft, met diverse instrumenten, invulling en richting aan het tijdig behalen hiervan. SEB richt zich op het volgende bouwmaterieel: mobiele werktuigen, voertuigen en vaartuigen. 

Instrumenten van SEB

Doelen en ambities

Het programma SEB richt zich op de doelen en ambities op het gebied van bouwmaterieel die zijn vastgelegd in het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering (PSN), het Klimaatakkoord, de strategie Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten en het Schone Lucht Akkoord. Deze zijn niet alleen belangrijk voor de natuur, het klimaat en onze gezondheid, maar ook voor de voortgang van bouwprojecten.

Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werkt aan Natuurherstel (NOx) en draagt bij aan het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering. De doelstellingen en ambities voor 2030 zijn: 1. 60% NOx-reductie in de bouw ten opzichte van 2018. 2. Invulling wettelijke emissiereductieplicht. Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werkt aan Klimaat (CO2 (eq)) en draagt bij aan het Klimaatakkoord. De doelstellingen en ambities voor 2030 zijn: 1. 0,4 Mton CO2-reductie ten opzichte van 2019. 2. Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten (Strategie KCI). Doelstelling ten aanzien van mobiele werktuigen in de bouw (en aan te vullen voor Mobiliteit en Binnenvaart). Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werkt aan Gezondheid (PM10 en NO2) en draagt bij aan het Schone Lucht Akkoord. De doelstellingen en ambities voor 2030 zijn: 1. 75% Minder gezondheidsschade ten opzichte van 2016. 2. Zo snel mogelijk uitfaseren van werktuigen met een hoge stikstofuitstoot en zonder roetfilter.

Beeld: Routekaart SEB

Wie werken er aan SEB?

In het programma SEB werken de Rijksoverheid, medeoverheden, marktpartijen, brancheorganisaties en kennisinstellingen samen om de doelen voor de natuur, het klimaat en de gezondheid binnen bereik te brengen en te behalen.

De organisatiestructuur van SEB bestaat uit: Rijksoverheid, Medeoverheden, Marktpartijen en Kennisinstellingen die gezamenlijk optrekken in de Taskforce SEB en Sectoroverleggen. Deze zijn verdeeld in 3 werkgroepen. Werkgroep Communicatie werkt aan een gezamenlijke communicatieboodschap & communicatiemiddelen, afgestemd op de doelgroep. Werkgroep Doelbereik werkt aan het uitwerken van de sturingsmechanismen, waaronder inkoopstrategie, monitoring en handhaving. Werkgroep Kennisagenda werkt aan subsidieregeling SSEB, beantwoorden van kennisvragen en het plannen en coördineren van onderzoeken en uitzoekwerk.

Beeld: Routekaart SEB